La XII Setmana de Medi Ambient a Folgueroles s'ha celebrat del 20 al 26 de novembre en el marc de la Setmana europea de la prevenció de residus. Els organitzadors (l'Ajuntament de Folgueroles, l'Escola Mossèn Cinto, l'AMPA de l'escola i la Mancomunitat La Plana) aquesta vegada han acorat un canvi d'estació programant-la a la tardor.
Al llarg de la setmana, a l'escola Mossèn Cinto, han parlat de com podem reduir els residus i de com hem de tractar els que generem. Les actuacions realitzades han estat les següents:
Dimarts 21: Dia sense cotxes
Tot i el fred que feia, 207 alumnes (i mestres), que representen el 64% de l'alumnat del centre, van participar a la ja tradicional activitat “A l'escola hi vaig a peu” que permet prendre consciència de la importància de recuperar l'hàbit d'anar a peu a l'escola i de reduir les emissions de gasos contaminants que emeten els nostres vehicles. Aquesta petita acció ha fet que s'estalviés 70,38 Kg de CO2 i 24,84 litres de petroli.
Els tres recorreguts per anar a peu a l'escola estan pintats de color groc, verd i blau, i els van senyalitzar els alumnes de cicle inicial la primavera passada. Els mateixos alumnes faran un manteniment dels camins als llarg del curs.
Dimecres 22: Dia sense paper
Tota l'escola va fer activitats d'aprenentatge sense utilitzar paper i a educació infantil també van canviar el paper d'eixugar les mans per tovalloles. Aquesta petita acció va fer que s'estalviés (fent la mitjana de tots els fulls de paper que l'escola gasta durant el curs) 1.500 fulls. Fent això set dies més s'aconseguiria no haver de tallar un arbre.
El dimecres al vespre a l'escola es va fer un taller de costura creativa d'embolcalls reutilitzables. El taller, gratuït i obert a tothom, va servir per cosir uns embolcalls molt bonics i que es podran utilitzar infinites vegades.
Dijous 23: Dia sense envasos
Aquest dia va servir a l'escola per adonar-se que ja ho fan força bé i acostumen a portar l'esmorzar amb carmanyola o embolcall de roba. Tot i així, s'ha de seguir treballant per millorar. A més, van haver de cridar l'atenció a dues mestres que portaven l'entrepà embolicat amb paper d'alumini.
Divendres 24: Dia sense joguines comprades
Aquest dia va servir per adonar-se que ens ho podem passar bé jugant amb objectes de la natura i amb material per reciclar.
Diumenge 26: Festa final
Una matinal d'activitats gratuïtes a l'escola, de les 10 a les 13 hores, va servir per tancar una setmana plena d'activitats en què petits i grans van gaudir i actuar per millorar la salut del planeta. Es va inaugurar l'estació meteorològica del centre, amb una explicació molt interessant per part de la persona responsable i es va gaudir d'un rocòdrom, jocs gegants sobre la prevenció i gestió dels residus, la projecció d'una pel·lícula i la deixalleria mòbil.
Durant tota la setmana i alguns dies més: Conte i exposició
Amb la col·laboració de la Mancomunitat La Plana, els alumnes d'educació infantil han pogut gaudir de l'explicació del conte “Els amics de les deixalles”, en què uns personatges molt especials els han explicat què s'ha de llençar a cada paperera.
Els alumnes d'educació primària, de primer fins a sisè, han pogut descobrir el cicle de vida del paper, el plàstic, l'alumini, el bric, la matèria orgànica i el vidre, gràcies a l'exposició “Re-cicles”.
Ha estat una setmana molt interessant per reflexionar sobre les deixalles que generem i com podem reduir-les. Recordeu que amb petites accions es poden aconseguir grans canvis.
Àrea de Medi Ambient - Mancomunitat La Plana