Una Setmana de prevenció de residus plena d’activitats

Divendres, 3 de desembre de 2021

Del 20 al 28 de novembre de 2021 ha tingut lloc una nova edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, enguany amb el lema Comunitats circulars. Suma’t a un món amb menys residus.

A la Mancomunitat hem celebrat la Setmana amb activitats a diversos municipis, totes elles emmarcades en el Pla Supramunicipal de Prevenció de Residus municipals de la Mancomunitat La Plana (2019-2022) i amb el suport de la Diputació de Barcelona.

16a Setmana de Medi Ambient de Folgueroles

Ha tingut lloc del 20 al 28 de novembre i s’ha centrat en la conscienciació sobre el problemaque causen els residus plàstics al medi ambient. S’han fet diverses activitats educatives a l’Institut Escola Mossèn Cinto i a la Llar d’Infants Patufet: els més menuts han gaudit de l’activitat del conte Quina llauna! i de la maleta de jocs Recimaleta. El dijous al matí s’ha fet la tradicional activitat A l’escola hi vaig a peu per promoure una mobilitat més sostenible.

Durant la setmana s’ha pogut visitar l’exposició Menys plàstics, més vida als Jardins de Can Dachs, una exposició de l’Agència Catalana de l’Aigua i la Diputació de Barcelona per sensibilitzar sobre l’impacte ambiental dels plàstics al medi marí i reduir-ne l’ús.

El diumenge 28 al matí ha tingut lloc la festa final a la Plaça Verdaguer, amb jocs reciclats a càrrec de Guixot de 8 i l’exposició de reciclatge creatiu Els últims plàstics, amb obres d’art fetes amb residus plàstics a càrrec de l’alumnat de l’IE Mossèn Cinto.

La setmana ha finalitzat el dimarts 30 al matí amb la visita que el Casal d’avis ha fet a les instal·lacions de tractament de residus de la Mancomunitat La Plana.

La Setmana de Medi Ambient d’enguany ha estat organitzada per l’Ajuntament de Folgueroles, l’Àrea de medi ambient i el programa de gent gran de la Mancomunitat La Plana, l’Institut Escola Mossèn Cinto, l’AMPA de l’Institut Escola Mossèn Cinto, la Llar d’Infants Patufet i el Casal d’avis de Folgueroles, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

Exposició d’art reciclat Els últims plàstics

L’exposició ha mostrat el resultat final del projecte educatiu i creatiu que el Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat ha plantejat aquest curs 2021-2022 a les escoles i instituts dels municipis mancomunats. Hi han participat set centres: Institut Escola Carles Capdevila de Balenyà, Escola Valldeneu de Sant Martí de Centelles, Escola Farigola de Seva, Escola Les Pinediques de Taradell, Escola Sant Genís i Santa Agnès de Taradell, Institut de Tona i Escola Vedruna de Tona. S’ha pogut veure durant tota la setmana a Can Costa Centre Cultural de Taradell. L’Institut Escola Mossèn Cinto de Folgueroles també hi ha participat i ha exposat les seves obres a l’Ajuntament de Folgueroles.

El projecte plantejava buscar els últims plàstics que es tinguessin a l’abast (bosses i/o envasos) i donar-los una segona vida d’una manera artística, original i creativa. L’objectiu ha estat reflexionar i actuar a favor de la prevenció de residus i promoure el treball en xarxa. El projecte ha comptat amb l’assessorament de l’artista Casper van Leeuwen, de Sant Miquel de Balenyà, i el suport de la Diputació de Barcelona.

Activitats per a tota la ciutadania

S’han organitzat tallers gratuïts a diversos municipis per promoure la prevenció i la reutilització dels residus.

  • Taller de costura creativa a Taradell Ha tingut lloc el 19 de novembre al vespre a Can Costa Centre Cultural, a càrrec de l’Associació Back to Eco. Una desena de persones han après a donar una segona vida a texans vells i els han convertit en bosses, moneders i altres objectes per la llar.
  • Taller de restauració de mobles a Seva Ha tingut lloc el 22 de novembre al vespre a La Polivalent, a càrrec de elTalleracc. Una vintena de persones han après i practicat les principals tècniques de restauració com polir, decapar, envernissar, pintar... per donar una segona vida a mobles vells.
  • Taller de cuina d’aprofitament a Viladrau Tindrà lloc el dimecres 15 de desembre de 18:30 a 20:30 h a Can Sià, a càrrec de professors de l’Escola d’Hostaleria d’Osona. S’explicaran receptes de cuina i trucs per aprofitar els aliments i reduir el malbaratament alimentari, i es farà una demostració de cuina i petit tast. Cal fer inscripció prèvia a mediambient@mancoplana.cat o al 938124167 Ext.5.

Medi Ambient

Darrera actualització: 3.12.2021 | 12:12