Més de 50 representants d’entitats i comissions de festes -de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, i Tona- es trobaran a Seva aquest dissabte, 1 de juliol, per aprendre a prevenir i reduir els riscos des de la barra de les festes nocturnes dirigides a joves.
La formació servirà per dotar d’eines i compartir casos pràctics per ajudar a organitzar unes festes d’estiu lliures de violències masclistes o situacions de risc a causa del consum d’alcohol i drogues. A més de la sessió tèorica –feta per professionals de la Mancomunitat i de la cooperativa La Fera Ferotge- s’establiran circuits per intervenir i actuar davant de possibles casos de violències masclistes, o situacions de risc provocades pel consum de substàncies addictives. La part final, amb un vermut electrònic amb DJ Thirty, servirà també per fomentar el debat i compartir experiències.
A la cinquantena de representants d’entitats i comissions de festes que es formaran aquest dissabte, cal afegir-hi les professionals formades aquest dijous que també vetllaran per prevenir i reduir els riscos des dels estands informatius A cegues no mola, ubicats a les mateixes festes.
El president de la Mancomunitat, Pere Medina Serrahima, ressalta la importància del treball transversal i la suma d’agents per disposar d’unes festes joves de qualitat. “Les entitats, com a organitzadores, són el motor de la festa i des de la Mancomunitat ajudem a detectar i prevenir possibles problemàtiques perquè guanyi el bon rotllo”, afegeix.
L’estiu de l’any passat, 46 persones que treballen en les barres d’oci nocturn van participar en sis sessions informatives en diversos pobles de la Manco.
Prevenció des de l’altra banda de la barra
A l’altra banda de la barra forma part del Rusc, el programa de prevenció de conductes de risc de la Mancomunitat, que es complementa amb el projecte d’estratègica preventiva transversal A cegues no mola, iniciat ara fa deu anys.
A cegues no mola va néixer l'any 2012 per educar i prevenir riscos en l’oci nocturn adreçat al públic més jove. Una de les accions més visibles són els estands informatius en els esdeveniments d’oci nocturn, i que acompanyen les entitats i comissions de festes per prevenir i reduir les conductes de risc.
El Rusc compta amb el suport econòmic del departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.