Un curs més d’educació ambiental als centres educatius

Dimarts, 19 de juliol de 2022

El Servei d’educació ambiental de la Mancomunitat La Plana finalitza el curs escolar 2021-2022 havent ofert assessorament als 16 centres educatius dels seus municipis.

Un curs més, el Servei s’ha centrat principalment en dinamitzar propostes d’educació ambiental a les escoles d’educació infantil i primària i als instituts de secundària, oferint assessorament individualitzat i recursos educatius a cadascun d’ells per donar continuïtat als projectes d’educació per a la sostenibilitat que desenvolupen. Principalment projectes centrats en la prevenció de residus, l’hort i el compostatge escolar.  

Els projectes destacats del curs 21-22 han estat:

  • Els últims plàstics. Proposta educativa que té per objectiu donar una segona vida als residus plàstics d’un sol ús a través de la creació artística, i actuar a favor de la prevenció de residus. S’ha comptat amb l’assessorament de l’artista Casper van Leeuwen, i el suport de la Diputació de Barcelona. Hi han participat 8 centres educatius i les obres d’art reciclat realitzades s’han exposat el mes de novembre a Can Costa Centre Cultural de Taradell, en el marc de la Setmana europea de la prevenció de residus. Més informació.  
  • Avancem cap al residu zero. Nou projecte d’Aprenentatge Servei per fomentar la prevenció dels residus, destinat a alumnat de secundària, i realitzat amb el suport de la Diputació de Barcelona. Han participat a la 1a edició alumnes de 3r d’ESO de l’Institut de Taradell, que han portat a terme serveis com la recollida de roba, joguines i pilotes de tennis i pàdel per allargar-los la vida, amb la col·laboració d’entitats com l’Associació Tapís, la Fundació Areté i la Fundació Vincles. Els resultats s’han presentat el mes de juliol al II Simposi Aprenentatge Servei i Servei Comunitari ambiental. Més informació.
  • AtmOOs. Projecte de ciència ciutadana relacionat amb la mobilitat sostenible, desenvolupat per l’empresa Thigis Serveis Ambientals. El principal objectiu ha estat conèixer els hàbits de mobilitat de l’alumnat dels centres educatius i del seu entorn, així com les emissions associades al transport. L’alumnat ha fet enquestes de mobilitat i ha introduït els patrons de mobilitat del centre en una aplicació de geolocalització. Hi ha participat l’Institut de Taradell, l’Institut de Tona, l’Escola Vedruna de Tona i els ajuntaments respectius. Més informació.
  • Setmana Internacional del compost. De l’1 al 7 de maig ha tingut lloc una nova edició d’aquesta Setmana. Entre altres activitats, dues escoles han gravat un vídeo explicant el projecte educatiu de compostatge escolar que porten a terme. L’alumnat, protagonista del vídeo, hi explica què és el procés de compostatge, per a què serveix el compost i quines tasques de manteniment fan al compostador de l’escola. Més informació.
  • Visites a les instal·lacions de tractament de residus. Al llarg del curs s’ha rebut un total de 600 alumnes de 3r de primària a 2n d’ESO de 13 centres educatius, una xifra molt superior a la de cursos anteriors. La visita a les instal·lacions té per objectiu aproximar l’alumnat a la realitat de la gestió dels residus i prendre consciència de la importància de fer una bona recollida selectiva i una bona prevenció. Més informació.
  • Let’s Clean Up Europe. De l’1 al 15 de maig, 11 centres educatius s’han adherit a la campanya i han fet accions de neteja de residus a l’entorn natural proper. Cada centre ha organitzat la seva pròpia acció, i en total hi han participat 2.000 alumnes que han recollit 580 kg de residus. A nivell de Mancomunitat hi han participat deu municipis, i s’han recollit 937 kg de residus. Més informació.

El bloc escolesmancoplana recull articles i notícies de totes les accions i projectes realitzats per part dels centres educatius.

El proper curs el Servei d’educació ambiental seguirà oferint assessorament a tots els centres que ho desitgin, amb l’objectiu de seguir avançant cap a un món més just i sostenible, en la línia dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Educació Ambiental -  Medi Ambient

Darrera actualització: 20.07.2022 | 11:57