El Servei d'educació ambiental de la Mancomunitat La Plana finalitza el curs 2013-2014 havent ofert assessorament a un total de 13 escoles dels seus municipis.
Aquest servei fa més de vuit anys que té per objectiu dinamitzar l'educació ambiental a les escoles, assessorant i oferint eines i recursos a aquell professorat que vulgui tirar endavant algun projecte relacionat amb la sostenibilitat a l'escola.
Des de fa uns anys, es treballa per a què les escoles treballin en temes comuns, com la gestió de residus, l'hort escolar i la biodiversitat, amb la finalitat de treballar en xarxa cap a la sostenibilitat .
Pel que fa a l'oferta de serveis i recursos d'aquest curs, cal destacar que ha augmentat el nombre de visites d'escoles a les instal·lacions de tractament de residus , arribant a un total de 300 alumnes de 7 escoles diferents , de nivells entre 3r de primària i 1r de secundària. També hi ha hagut uns escola que ha visitat la deixalleria mòbil.
Com a novetat, s'ha presentat el nou recurs educatiu Recicub, un joc de gran format per aprendre a fer una bona recollida selectiva , que combina els coneixements amb l'agilitat.
Per tercer curs consecutiu s'ha celebrat el Seminari de formació de mestres , conjuntament amb el Centre de Recursos Pedagògics d'Osona . El seminari és un espai de trobada per aprendre, compartir i intercanviar projectes i experiències educatives entre centres. Aquest any s'ha aprofitat aquest espai per crear iniciatives comunes per consolidar el treball en xarxa de les escoles amb 17 mestres inscrits de 9 escoles diferents .
El bloc escolesmancoplana és una eina virtual que també ha servit per intercanviar i compartir experiències entre mestres i alumnes. Al llarg del curs s'hi han penjat uns 40 articles amb les vivències dels projectes d'educació ambiental que estan portant a terme els alumnes en el seu dia a dia.
A més dels projectes específics de cada escola, aquest curs destaquen dos nous projectes en què han participat alguns dels centres, són l'Hort en xarxa i l'intercanvi sobre residus amb escoles italiane s.
Hort en xarxa va sorgir de l'interès de compartir els resultats d'un projecte comú i fomentar l'intercanvi d'experiències entre alumnes de centres diferents . La comparació del creixement d'hortalisses dins i fora d'un hivernacle ha estat el tema treballat per 9 escoles , que continuaran la investigació el curs vinent.
El projecte pilot d'intercanvi sobre residus amb escoles italianes s'ha realitzat en col·laboració amb el Consorci italià Covar14 per a la gestió dels residus dels municipis del sud de la província de Torí, regió del Piemont. Hi han participat uns 200 alumnes de 7 escoles , que han respost un qüestionari sobre residus, han vist un vídeo dels nens italians i han gravat un vídeo de resposta explicant el sistema de recollida porta a porta que fan al municipi.
Tant els centres com la Mancomunitat La Plana valoren el servei ofert aquest curs molt positivamen t, ja que s'han engegat iniciatives noves que han tingut molt bona acollida i s'han anat consolidant altres propostes que fa anys que es porten a terme.
El curs que ve es continuarà oferint el Servei d'educació ambiental als 16 centres de primària dels municipis mancomunats.
Servei d'Educació Ambiental
Àrea de Medi Ambient – Mancomunitat La Plana