Prevenció, detecció i atenció a les festes majors amb el programa “A cegues no mola”

Divendres, 30 de setembre de 2022

Un estiu més s’ha portat l’estand de prevenció de conductes de risc del programa A Cegues No Mola del Rusc a cinc municipis de la Mancomunitat La Plana amb l’objectiu de potenciar una festa de qualitat, amb els menors riscos possibles, lliures de sexisme i LGTBI-fòbia.

En total s’han dut a terme 8 actuacions: la primera el divendres 15 de juliol al municipi de Balenyà durant la festa del Sol Creixent; la segona a Tona durant la Festa Major els dies 5 i 6 d’agost ; la tercera el 13 i 14 d’agost durant la Festa Major de Seva. La quarta durant la Festa Major de Taradell el 18, 19 i 20 d’agost. I el cinquè i últim municipi que va apostar per l’atenció del programa va ser Viladrau el dissabte 10 de setembre.

Durant totes les festes de l’estiu, es va atendre a 1050 persones tot oferint dinàmiques innovadores i material preventiu com preservatius interiors i exteriors, bandes de làtex, fulletons informatius de drogues, lubricant i informació sobre drogues i sexualitat i afectivitat.

Aquest any s’han pogut realitzar les intervencions amb normalitat i tornar a activar els testos preventius d’alcoholèmia. S’han realitzat 38 testos a persones de gènere femení i 60 testos a persones de gènere masculí amb l’objectiu que qui hagués begut i hagués de ho pogués fer amb seguretat o, en el cas de passar-se de la taxa permesa, rebés assessorament.

També es va dispensar aigua de forma gratuïta a través de fonts i repartint ampolles. Aquest fet s’ha valorat molt positivament des del programa ja que permet a totes les persones assistents tenir l’oportunitat d’anar bevent aigua de forma freqüent i reduir el risc d’intoxicació etílica.

Es va utilitzar, també, el recurs de les polseres amb l’eslògan “A cegues no mola” que permet controlar l’accés a begudes alcohòliques només a persones majors d’edat i facilita la tasca de les persones de comissions i entitats que dispensaven alcohol a les barres. 

Durant les festes s’ha penjat pancartes de sensibilització entorn al consum i a les violències masclistes i LGTBI-fòbiques per els recintes com s’ha vetllar perquè les falques contra les violències i actituds sexistes s’anessin reproduint durant els espectacles i concerts.

Com en els darrers anys també s’ha comptat amb el circuït contra assetjaments sexuals que s’aplica en col·laboració de les entitats organitzadores, les policies i vigilants municipals i el personal de seguretat de l’empresa privada Protecta per tal de guiar i coordinar la intervenció.

Com a fet innovador, enguany s’han creat dinàmiques i documentació per interactuar de forma preventiva i original amb els i les joves i acostar-nos-hi des d’una perspectiva positiva.

Aquest programa compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Direcció General de Joventut així com amb la col·laboració de Mossos d’Esquadra, cossos de seguretat municipals i entitats organitzadores de les Festes Majors.

Programa de Prevenció de Conductes de Risc, el RUSC

Darrera actualització: 30.09.2022 | 13:43