Aquest curs 2021-2022 comencem amb nous projectes d’educació ambiental engrescadors destinats a l’alumnat de secundària. Són projectes que aniran agafant forma al llarg del curs.
Projecte AtmOOs
Taradell i Tona participen a una prova pilot del projecte AtmOOs, coincidint amb la Setmana de la mobilitat sostenible. Hi participen l’Institut de Taradell, l’Institut de Tona, l’Escola Vedruna de Tona i els ajuntaments respectius.
Es tracta d’una proposta educativa relacionada amb la mobilitat sostenible desenvolupada per l’empresa Thigis Serveis Ambientals. És un projecte de ciència ciutadana que té per objectiu guiar els participants en la descoberta de les causes, conseqüències i possibles solucions de la contaminació atmosfèrica causada pel transport. Combina l’ús de les noves tecnologies amb l’àmbit de la sensibilització ambiental i les plataformes de difusió del coneixement. AtmOOs és un sistema que permet conèixer els hàbits de mobilitat de l’alumnat dels centres educatius i del seu entorn, així com les emissions associades. L’alumnat és el protagonista d’AtmOOs però s’obre també al seu entorn. Realitzen bàsicament macroenquestes de mobilitat i introdueixen els patrons de mobilitat del centre a partir d’un SIG.
El professorat dels centres educatius va fer una formació inicial a principis de setembre i ara el projecte està en marxa amb l’alumnat. Els resultats i conclusions es treballaran coincidint amb la Setmana de la Ciència.
Projecte d’Aprenentatge Servei en l’àmbit de la prevenció dels residus
Comencem a treballar en un nou projecte d’Aprenentatge Servei (APS) ambiental en l’àmbit de la prevenció dels residus per oferir als centres de secundària dels municipis mancomunats a partir del 2n trimestre del curs 2021-2022, amb el suport de la Diputació de Barcelona.
L’objectiu és facilitar el treball entorn a la prevenció de residus i la seva gestió i que permeti aproximar l’alumnat a les necessitats i problemàtiques del municipi, i fer propostes i accions de millora creant aliances amb entitats del poble.
Aquest projecte s’emmarca en el Pla Supramunicipal de Prevenció de Residus municipals de la Mancomunitat (2019-2022), un pla que defineix accions diverses de sensibilització de la població per assolir els objectius, amb la participació de tota la ciutadania. En aquest cas es dona protagonisme als joves i a les entitats municipals.
L’APS és una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge (mínim 10 hores) i de servei a la comunitat (mínim 10 hores) en un sol projecte on els participants aprenen a treballar en necessitats reals de l’entorn amb la finalitat de millorar-lo.
El passat 21 de setembre vam fer una primera sessió de treball amb professorat dels centres educatius: Institut Escola Mossèn Cinto de Folgueroles, Institut Escola Carles Capdevila de Balenyà, Institut de Taradell, Institut de Tona i Escola Vedruna de Tona. La sessió va servir per presentar el projecte i contextualitzar-lo i també per fer una pluja d’idees, recull de propostes, interessos i necessitats.
Medi Ambient