La Mancomunitat La Plana amplia el servei de reutilització amb nous espais per reduir residus i fomentar la segona vida dels objectes per consolidar un model sostenible i socialment responsable per als pobles mancomunats
La Mancomunitat La Plana continua apostant per la reutilització i amplia el servei iniciat l’any 2021 a la deixalleria de Malla Si encara em queda vida... Reutilitza’m, amb la creació de dos nous espais a les deixalleries d’Aiguafreda i Taradell. Aquests nous punts de recollida i emmagatzematge permetran recuperar més objectes en bon estat, evitar que es converteixin en residus i fomentar l’economia circular al territori.
Aquest servei, que es fa en col·laboració amb la Fundació Areté, contribueix també a la inserció sociolaboral de persones amb problemes de salut mental i addiccions, promovent una economia social i solidària.
Des d’aquest mes de març, Xavier Rierola Rovira, vicepresident de la Mancomunitat i responsable polític de l'àrea de Medi Ambient i Acció Climàtica, exposa que les deixalleries d’Aiguafreda i Taradell compten amb un espai-magatzem tancat i sota cobert en consonància amb l’objectiu estratègic recollit al Pla d’Actuació Mancomunat: Gestió dels residus urbans referent i impuls de la reutilització.
Els nous espais d’ambdues deixalleries inclouen una estanteria per a objectes petits, un espai per a material voluminós i un rètol informatiu visible amb l’eslògan del servei.
Aquí el personal de la deixalleria informa i assessora a les persones usuàries sobre el funcionament i els criteris de reutilització del servei. Amb aquests dos nous espais, sumats al ja existent a Malla, s’aconsegueix consolidar un circuit de reutilització a totes les deixalleries gestionades per la Mancomunitat, complementat amb la recollida a domicili de voluminosos reutilitzables.
En aquest sentit, l’alcalde d’Aiguafreda, Miquel Parella Codina, remarca que allò que ja no fem servir pot continuar donant servei a altres persones, allargant la vida útil de l’objecte i, alhora, contribuïm a reduir residus.
Per la seva banda, l’alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas Solà, subratlla que la iniciativa se suma a l’obertura de la nova botiga de segona mà d’Areté i Tapís al municipi, un establiment que ven productes recuperats amb un alt valor social.
El servei Si encara em queda vida... Reutilitza’m es va posar en marxa l’any 2021 amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya. Des d’aleshores, ha demostrat ser una eina eficient amb 13 tones recollides i 88 serveis fets a domicili l’any 2024 per reduir residus i promoure el consum responsable.
Amb la continuïtat i ampliació del servei, la Mancomunitat vol seguir reduint la generació de residus, incentivar la cultura de la reutilització i la compra d’objectes de segona mà, disminuir el consum de matèries primeres i energia, i generar ocupació per a persones en risc d’exclusió social per consolidar un model sostenible i socialment responsable per als pobles mancomunats.
Reutilització i comerç social: nova botiga de segona mà a Taradell
Recentment s’ha obert una nova botiga de segona mà d’Areté i Tapís a Taradell, com recorda l’alcaldessa de Taradell, un establiment que ven productes recuperats amb valor social.
Aquesta és la primera botiga conjunta d’aquestes dues entitats de referència en la reutilització i la inserció social i laboral de persones en risc d’exclusió a la comarca. L’Associació Tapís també té una nau per a la gestió de tèxtil a Vic, la botiga El Fil i, pròximament, obrirà dos nous punts de venda a Vic i Manlleu. La Fundació Areté compta amb botigues AretéSegonaMà a Vic i Manlleu, a més d’una nau taller a Tona amb venda de mobiliari a hores convingudes.
Si encara em queda vida... Reutilitza’m
Els resultats obtinguts pel servei implementat el 2021 son un reflex del seu bon funcionament:
2022. 12.288 kg recollits i 90 serveis a domicili
2023. 13.280 kg recollits i 80 serveis a domicili
2024. 12.901 kg recollits i 88 serveis a domicili
Quins objectes es poden portar als espais de les deixalleria d’Aiguafreda, Malla i Taradell?
Articles de la llar
Articles esportius i bicicletes
Joguines i mobiliari infantil
Mobles i mobiliari d’oficina
Petits electrodomèstics
Com funciona el servei de recollida a domicili?
Cal trucar al 621 230 714 i enviar una fotografia per valorar si són reutilitzables. El servei és gratuït si els objectes són reutilitzables, excepte quan cal desmuntatge o buidatge del domicili en què s’ofereix un pressupost a mida.
Com se’ls dona una segona vida?
Els objectes es preparen per a la seva reutilització i es posen a la venda a les botigues AretéSegonaMà, donant-los una nova oportunitat d’ús.
Si no són reutilitzables, han de ser gestionats a través del servei de recollida de voluminosos dels ajuntaments o a les deixalleries, on seguiran el procés de valorització corresponent.
La Mancomunitat, braç executor dels pobles que el formen
La Mancomunitat és un ens públic amb personalitat jurídica pròpia, que està formada per 13 pobles -12 d’Osona i un del Vallès Oriental-.
La cooperació dels pobles mancomunats (Aiguafreda, Balenyà, El Brull, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Sant Miquel de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona i Viladrau) garanteix l’execució dels serveis públics de cada Ajuntament o EMD amb eficiència i qualitat.
Des de la Mancomunitat també s’ofereix el servei de recollida d’escombraries porta a porta a Collsuspina (Moianès) i El Figaró-Montmany (Vallès Oriental).