Aquest dimecres la Mancomunitat la Plana ha estat l'escenari de l'Assemblea General de l'Associació de Municipis Catalans per a la Recollida Porta a Porta (APAP). La trobada ha reunit representants de diverses poblacions compromeses amb la gestió eficient i sostenible dels residus.
Durant l'assemblea, s’han abordat temes clau com l'aprovació de la memòria d'activitats i el balanç econòmic de l'any 2024, així com la presentació de la proposta de pressupost i les activitats previstes per al 2025. A més s’ha destacat la celebració dels 25 anys de la implementació del sistema de recollida porta a porta a Catalunya, subratllant els èxits i els reptes futurs en la gestió de residus.
Després de la sessió, les persones assistents han tingut l'oportunitat de visitar les instal·lacions de la planta de triatge i, especialment, la planta de compostatge de la Mancomunitat, inaugurada fa dos anys. Aquesta instal·lació s’ha convertit en un referent en el tractament de la matèria orgànica, permetent una gestió més eficient i sostenible dels residus orgànics recollits amb el sistema porta a porta.
Pep Valldeoriola Roquet, representant de la Mancomunitat a l'APAP i tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Tona, ha expressat la seva satisfacció per acollir l'assemblea. Tanmateix, ha recordat que Tona va ser pionera fa 25 anys en la implantació del sistema de recollida porta a porta, convertint-se en un referent a nivell de país.
Enric Forcada Valiente, president de l’APAP I alcalde d’Artés, ha agraït a la Mancomunitat l’acollida a l’assemblea i ha destacat el 25è aniversari com una fita important, per celebrat i donar visibilitat als bons resultats, el potencial i que la recollida Porta a Porta és el model a seguir per donar compliment als objectius europeus. Alhora, ha felicitat als primers municipis –Riudecanyes, Tiana i Tona- que van implantar el sistema per la seva valentia i esdevenir uns referents per a la resta del país.
Amb aquesta assemblea i la visita a les instal·lacions, l'APAP reafirma el seu compromís amb la promoció de sistemes de recollida eficients i sostenibles, impulsant la col·laboració entre municipis per assolir els objectius europeus en matèria de reciclatge i gestió de residus.
Jornada per donar visibilitat als excel·lents resultats del porta a porta
En els propers mesos, l’Associació Porta a Porta té previst fer una jornada per donar visibilitat als excel·lents resultats de la recollida Porta a Porta a Catalunya, trencar falsos mites i incidir que per assolir els resultats que es fixen des d’Europa cal que les grans ciutats se sumin al Porta a Porta.
En aquests sentit, també s’hi presentarà l’actualització de l’estudi de costos del sistema de recollida porta a porta i el de contenidors, que es va fer al 2013. La posada al dia de les dades i l’anàlisi actual dels costos dels dos sistemes –porta a porta i contenidors tancats- té l’objectiu de facilitar la presa de decisions als ens amb la disposició de dades reals i fidedignes dels costos dels dos sistemes.
La Mancomunitat, braç executor dels pobles que el formen
La Mancomunitat és un ens públic amb personalitat jurídica pròpia, que està formada per 13 pobles -12 d’Osona i un del Vallès Oriental-.
La cooperació dels pobles mancomunats (Aiguafreda, Balenyà, El Brull, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Sant Miquel de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona i Viladrau) garanteix l’execució dels serveis públics de cada Ajuntament o EMD amb eficiència i qualitat.
Des de la Mancomunitat també s’ofereix el servei de recollida d’escombraries porta a porta a Collsuspina (Moianès) i El Figaró-Montmany (Vallès Oriental).