Una acció de sensibilització que vol promoure una etapa vital amb sentit i plena de drets amb diferents tallers psicoeducatius en els pobles mancomunats
La Mancomunitat La Plana ha presentant aquest dijous una nova campanya de sensibilització per transformar la mirada cap a l’envelliment i promoure una etapa vital amb sentit, basada en l’autonomia de decisió i el reconeixement de la diversitat. Amb el lema “Envellir és fer camí. Que els prejudicis no t’aturin!”, la iniciativa s’adreça especialment a les persones que es troben a les portes dels 60 anys.
L’acte de presentació ha tingut lloc a Folgueroles, amb la presència de càrrecs electes dels pobles mancomunats, representants del teixit associatiu i ciutadania. Durant l’acte, s’ha projectat el vídeo principal de la campanya, protagonitzat per persones grans del territori. Aquest material serà la base dels tallers psicoeducatius que es realitzaran als diferents pobles mancomunats, i que tenen com a objectiu fomentar la participació activa, sensibilitzar sobre els estereotips edatistes i promoure un canvi de mirada sobre la vellesa, tal com han explicat Helena Signes Casanova i Anna Viñas Pous, tècniques d’envelliment actiu de la Mancomunitat.
Durant les intervencions institucionals, el president de la Mancomunitat La Plana, Pere Medina Serrahima, ha destacat la importància de combatre els prejudicis sobre l’envelliment i avançar en el benestar de les persones grans, tot facilitant un envelliment actiu i saludable. Per la seva banda, l’alcalde de Folgueroles, Miquel Serra Malats, ha reiterat el compromís dels pobles amb un envelliment respectuós i ha posat en valor la participació ciutadana en la creació de la campanya, un aspecte que també ha subscrit el regidor de Benestar Social, Salut i Educació, Marc Riera Bigas.
L’acte també ha inclòs una tertúlia dinamitzada per la professional que impartirà els tallers, centrada en reflexionar sobre el propòsit vital durant l’envelliment i les dificultats que poden sorgir en aquesta etapa.
La campanya, que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, s’emmarca dins l’eix Cuidar les persones del Pla d’Actuació Mancomunat (PAM) i dona resposta a l’objectiu estratègic de tenir cura de la gent gran, posant en valor la seva experiència i fomentant-ne l’autonomia.
La Mancomunitat, braç executor dels pobles que la formen
La Mancomunitat és un ens públic amb personalitat jurídica pròpia, format per 13 pobles -12 d’Osona i un del Vallès Oriental-. La cooperació dels pobles mancomunats (Aiguafreda, Balenyà, El Brull, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Sant Miquel de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona i Viladrau) treballa per l’execució dels serveis públics de cada Ajuntament o EMD amb eficiència i qualitat.