Fomentar la conscienciació envers el malbaratament alimentari és un dels objectius inclosos al Pla Supramunicipal de Prevenció de Residus de la Mancomunitat La Plana (2019-2022).
És per això que en el marc de la Setmana europea de la prevenció de residus, que se celebra del 16 al 24 de novembre del 2019, s’han organitzat diverses activitats enfocades a la sensibilització sobre aquesta temàtica.
Una de les activitats ha estat el taller El menjar no es llença, a càrrec de la Fundació Espigoladors, adreçat als centres educatius de primària al que han participat un total de 70 nens i nenes de les escoles Valldeneu de Sant Martí de Centelles, Farigola de Seva i El Gurri – ZER Guilleries de Taradell.
El taller ha servit per introduir el concepte de malbaratament alimentari i per reflexionar al voltant de la importància de no desaprofitar cap aliment encara que sigui “imperfecte”. L’alumnat ha acabat l’activitat fent un conte creatiu en què han donat vida a fruites i verdures imperfectes creant personatges extraordinaris.
La Fundació Espigoladors també ha ofert una xerrada per explicar què és el malbaratament alimentari, causes, conseqüències i solucions a l’Ajuntament de Folgueroles, en el marc de la celebració de la 14a Setmana de Medi Ambient del municipi.
Finalment, una altra activitat que s’oferirà és un taller de cuina d’aprofitament a Taradell el 21 de novembre a les 20 h al Centre Cultural Costa i Font. Una activitat gratuïta i oberta a la ciutadania en format show cooking, per aprendre receptes de cuina amb fruites i verdures per tal de reduir el malbaratament alimentari.
També està en marxa un projecte per reduir el malbaratament alimentari en el sector de la restauració, consistent en elaborar auditories als restaurants dels municipis mancomunats.
Àrea de Medi Ambient