El Servei d’Educació Ambiental segueix virtualment

Divendres, 24 d’abril de 2020

Des del passat 13 de març en què el Departament d’Educació va prendre la decisió de tancar tots els centres educatius del país com a mesura excepcional per contenir el coronavirus, les diverses activitats, projectes i visites programades amb les escoles també van quedar anul·lades a l’espera que l’actual situació pugui millorar i restablir-se amb normalitat.

Malgrat la situació de confinament, el Servei segueix operatiu i en contacte amb tots els centres educatius per oferir assessorament i acompanyament al professorat, ara a distància i mitjançant eines telemàtiques. Les propostes que s’estan portant a terme són:

  • Dinamització de l’educació ambiental a les escoles. En relació als projectes educatius que s’estaven portant a terme amb cada centre, s’està fent un replantejament per poder-los continuar en línia, amb propostes obertes, adaptades a cada nivell i avaluables. Alguns dels projectes iniciats que s’estan adaptant són “Poble sostenible” de l’Institut de Tona i “Les horterades” de l’escola Valldeneu de Sant Martí de Centelles.
  • Visites a les instal·lacions de tractament de residus. Les visites escolars d’aquesta primavera han quedat anul·lades i es reprogramaran quan sigui possible. Tot i així, la Mancomunitat disposa de vídeos que permeten gaudir d’una visita virtual a les instal·lacions, per aquells centres que ho vulguin treballar igualment en línia.
  • Bloc d’escoles. El bloc segueix operatiu per compartir les notícies i les experiències dels centres. Durant el confinament s’hi publiquen setmanalment reculls de recursos i propostes d’educació ambiental per poder fer des de casa. Hi ha propostes de tallers, articles, reportatges interessants, consells i recursos per a petits i grans.
  • Projectes ajornats. La situació d’alarma sanitària ha obligat a posposar alguns projectes que estava previst portar a terme aquests propers mesos. Un exemple és l’activitat Let’s Clean Up Europe, a la qual tenien previst participar diversos ajuntaments i centres educatius, que ha quedat ajornada a nivell europeu i s’està a l’espera d’una nova data. L’altre és el Projecte d’intercanvi virtual d’experiències al voltant dels residus amb escoles de Bolívia, que s’espera poder realitzar el curs vinent.
  • Nous recursos educatius. S’està aprofitant el confinament per seguir ampliant i millorant l’oferta de projectes i recursos educatius per als propers cursos.

L’educació ambiental és una eina que capacita els ciutadans per analitzar els reptes ambientals, econòmics i socials. És per això que, en un moment com l’actual, és totalment necessària per comprendre el que estem vivint i per replantejar les mesures a prendre a partir d’ara.

Al mateix temps, és imprescindible estar connectats i enfortir la xarxa de centres per mantenir el vincle amb tots ells i sentir que junts avancem cap a una educació sostenible per a un món millor. És ben segur que d’aquesta situació en traurem un gran aprenentatge.

Educació Ambiental

Darrera actualització: 24.04.2020 | 13:26