La Fundació Areté i l’Associació Tapís han obert les portes aquest divendres d’una nova botiga d’objectes i roba de segona mà al Passeig Sant Genís de Taradell, número 27. Es tracta d’un establiment on s’hi venen productes recuperats amb valor social, com ara mobles, parament de la llar, bicicletes, joguines, llibres, roba, complements tèxtils...
L’acte d’inauguració va tenir lloc dijous a les 18h i va comptar amb les intervencions de l’alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, el president de l’Associació Tapís, Antoni Cumeras, el president de la Mancomunitat La Plana i representant de Fundació Areté, Pere Medina i el cap del Departament de Prevenció i Eficiència dels Recursos de l’Agència de Residus de Catalunya, Alfred Vara.
L’alcaldessa, Mercè Cabanas, va destacar que “el nostre equip creu que cal potenciar l’economia circular. I aquesta botiga n’és un bon exemple. De cara al sector comercial, és un molt bon complement a l’oferta que tenim i ens reobre un gran local molt ben situat al nucli urbà que acabem de pacificar”.
Beneficis socials i mediambientals
El president de l’Associació Tapís, va parlar dels principals beneficis d’aquest projecte conjunt amb Fundació Areté: “Per una banda, la botiga permet ocupar laboralment a tres persones. I també hem de tenir en compte que tot el tractament dels objectes i roba que hi ha a la botiga, el realitzen les persones que estan en procés d’inserció per part de les dues entitats socials”.
En segon lloc, “hi ha un clar benefici mediambiental. Des de la botiga es dona una segona vida a objectes per tal d’evitar que siguin residus. I també es pretén sensibilitzar a la ciutadania per promoure el consum de segona mà. Volem que la segona mà sigui una opció!”
Aquesta és la primera botiga conjunta d’aquestes dues entitats amb llarga trajectòria en fomentar la reutilització i en la inserció social i laboral de persones en risc d’exclusió. L’Associació Tapís té una nau per a la gestió de tèxtil a Vic i la botiga El Fil, també a Vic. Properament obrirà dos nous punts de venta a Vic i a Manlleu. La Fundació Areté, té botigues AretéSegonaMà a Vic i Manlleu, i una nau taller a Tona amb venda de mobiliari a hores convingudes.
Pere Medina, en nom d’Areté i també de la Mancomunitat la Plana, va explicar que “és una botiga amb 300 metres quadrats de superfície comercial, cèntrica, on la ciutadania podrà comprar articles únics i singulars que recullen, preparen i reutilitzen tant Tapís com Areté”.
La recollida d’objectes i roba per a la seva reutilització
Medina també va explicar que “Tapís fa la recollida de residus tèxtils a tots els municipis de La Mancomunitat La Plana i una vegada feta la preparació per la reutilització, posa a la venda aquelles peces de més qualitat. Per part d’Areté, els articles provenen de la recollida a domicili a través del servei Areté Reutilitza, de donacions directes de la ciutadania o de convenis amb les deixalleries de la Mancomunitat La Plana”.
“Des de la Mancomunitat, la deixalleria de Malla ja disposa d’un espai per a recollir les donacions de productes en bon estat. I ara també s’està habilitant un nou espai per fer-ho a les deixalleries de Taradell i Aiguafreda, que estarà operatiu a partir de la setmana vinent. Totes aquestes actuacions formen part de la campanya “Si encara em queda vida… Reutilitza’m””, va explicar Medina, que també va afegir que la nova botiga de Taradell dona compliment a una de les actuacions estratègiques del Pla d’Actuació Mancomunat (PAM) de la Mancomunitat La Plana.
El Suport de l’Agència de Residus de Catalunya
L’obertura de la nova botiga també compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). Segons el cap del Departament de Prevenció i Eficiència dels Recursos de l’ARC, Alfred Vara, “la botiga que avui inaugurem és un exemple d’una nova línia d’acció prioritària de l’Agència de Residus de Catalunya, que pretén impulsar la creació de Centres de Reutilització a tot el territori, a fi de donar sentit a la jerarquia de residus a través de la priorització de les accions en matèria de prevenció”.
Aquesta nova línia d’acció s’emmarca, a curt termini, en potenciar les iniciatives conjuntes d’ens locals i entitats sense ànim de lucre. “És per això que es va considerar que el projecte presentat per Fundació Areté i Tapis a l’última convocatòria de
2024 era mereixedor d’una subvenció de 120.000 euros, que finança el 68% de la inversió i despeses necessàries”.