Areté i APMontseny signen un conveni per la inserció laboral i la promoció de productes forestals

Dijous, 21 de març de 2013

El Centre Especial de Treball (CET) Areté de Tona va acollir el passat dia 19 de març al migdia la signatura d’un conveni entre la Fundació Areté i l’Associació de Propietaris del Montseny (APM) per la inserció laboral de persones amb problemes de salut mental i la promoció dels productes forestals del massís del Montseny.

L’acte va comptat amb les intervencions del president de la Fundació Areté, Jordi Serra; del president de l’APM, Josep Mataró; de l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal; de la gerent del CET Areté, Mercè Generó; i del coordinador de l’APM, Albert Bosch.

Tal com va explicat Jordi Serra, el conveni permetrà contractar per part de l’APM els serveis del CET Areté en aquelles tasques de bosc que no hagi de realitzar de forma específica un professional forestal. Per la seva banda, Areté incorporà fusta de castanyer o d’altres espècies del massís del Montseny en la fabricació dels seus articles de l’àrea de fusteria. L’objectiu final és “afavorir el creixement i el desenvolupament de les dues entitats”, segons Serra.

El president de l’APM va afegir que, a partir d’aquest acord, es facilitarà el subministrament de fusta serrada de castanyer o d’altres espècies del Montseny perquè Areté pugui fabricar els seus productes a través d’empreses o serradores que tenim associades. I va destacar el caràcter “especial” d’aquesta col·laboració perquè “som dues entitats sense ànim de lucre”.

El galliner: un nou producte d’Areté fabricat amb fusta de castanyer
En el marc de l’acte, es va presentat el primer producte que el CET Areté ha fabricat amb fusta de castanyer gràcies a l’acord amb APM: un galliner de jardí per a tres o quatre gallines. “Seguim amb la línia de fabricar productes de disseny propi per a persones interessades en l’autoconsum”, va explicar Mercè Generó. A banda del galliner, el centre està especialitzat amb taules de cultiu urbanes. Segons Generó, “la cria de gallines a la pròpia llar, a més de resultar útil per l’eliminació de restes vegetals com fruites i verdures pot proporcionar ous frescos cada dia i permet educar als més petits en la cura d’animals i en les tasques de reciclatge”.

La gerent del CET Areté també va explicar que el galliner “és un producte dirigit a famílies que disposin d’un petit jardí i es poden adquirir a través del CET i a través de la nova web amb botiga online que acabem d’estrenar”.

El coordinador de l’APM, Albert Bosch, va recordar que la primera col·laboració de les dues entitats va tenir lloc la tardor passada a través d’una prova pilot consistent en la recollida i mobilització de la castanya al massís del Montseny, que va permetre contractar 8 persones d’Areté.

Finalment, Josep Maria Vila d’Abadal, un dels principals promotors de l’acord, va remarcat que la tasca d’Areté és important perquè permet que persones amb malaltia mental “amb moltes capacitats” puguin treballar i “obtenir uns productes de primera qualitat”. I ha afegit que, amb l’acord d’avui, “girem la truita i aconseguim que siguin
aquestes persones les que ajudin a tirar endavant projectes forestals que són essencials per un sector que està passant per molts problemes”.

Areté és un Centre Especial de Treball que forma part de la xarxa de serveis de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona i té com a finalitat promoure la inserció laboral i social de persones amb malaltia mental i amb dificultats per inserir-se al món laboral. Dóna feina a 15 persones, 12 de les quals amb problemes de salut
mental.

L’APM té per objectiu difondre els beneficis socioambientals que generen les explotacions agro-forestals del Montseny, i agrupar la propietat del Montseny per posar en valor els actius econòmics, culturals i socials del massís. L’entitat promou i executa la gestió forestal i agrària per assolir viabilitat econòmica, ambiental i socialment durable, i orientada a la obtenció de productes de qualitat.

Fundació Areté

APMontseny

Darrera actualització: 22.07.2019 | 08:43