19 de febrer, Dia Internacional contra l’homofòbia al futbol

Dijous, 18 de febrer de 2021

El 19 de febrer és el dia en què va néixer Justin Fashanu, primer futbolista en actiu que va fer pública la seva homosexualitat. Britànic i d’origen nigerià, Justin va cursar la majoria de la seva carrera esportiva en el futbol anglès. I en record a la memòria d’aquest jugador i amb l’objectiu de destacar la seva lluita i coratge, va néixer la iniciativa per impulsar aquesta data.

És per aquest motiu que denunciem que l’esport en general és un dels àmbits on les persones lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals es solen sentir més incomodes ja que els comentaris masclistes i LGTBI-fòbics poden ser habituals.

Hem de poder garantir els drets de totes les persones a gaudir d’una pràctica esportiva lliure de qualsevol tipus de discriminació per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere. La diferència i la diversitat enriqueix i transforma la societat, una transformació que s’ha de reflectir en el dret universal de gaudir de la pràctica de l’esport pels beneficis que suposa per a la salut de les persones.

Aquest any, donada la situació de pandèmia, no es poden realitzar accions ni activitats presencials, és per això que s’ha optat per fer una reivindicació de la diada a nivell virtual i s’ha instat als ajuntaments a que pengin la bandera lgtbi.

Així, es durà a terme una campanya a través de les xarxes socials d’Ajuntaments i entitats esportives amb els hashtags #esportLGTBI i #EsportsenseLGTBIfòbia. Així doncs, tal i com vàrem fer l’any passat, la idea és que el màxim de pobles possible de la comarca d’Osona difonguin la mateixa campanya i commemorin la data. 

I s’oferirà a personal tècnic, entrenadors/es, agents d’esport i entitats esportives la formació gratuïta “Com afrontar la discriminació LGTBI+” que ofereix l’Àrea LGBTI de la Generalitat de Catalunya adreçada a les persones que treballem per la comunitat des de qualsevol àmbit.

Aquesta iniciativa sorgeix de la Comissió d’igualtat d’Osona de la qual formem part les tècniques d’igualtat de la Mancomunitat La Plana, OTI – Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere – LGTBI, Ajuntament de Vic, Torelló i Centelles, i SIAD i ajuntament de Manlleu.

Cal denunciar doncs, qualsevol tipus d’agressió, insult, amenaça, xantatge o incitació a la violència o a la discriminació envers les persones LGTBI dins i fora del terreny de joc. La Llei 11/2014, del 10 d'octubre, ens acompanya i vetlla per desenvolupar i garantir els drets de les persones LGTBI i evitar situacions de discriminació i violència.

A Osona, l’Oficina OTIG ofereix el serveis d’informació i atenció a les dones i el servei SAI (Servei Atenció Integral LGTBI d’Osona) que són recursos específics per donar respostes adequades, àgils, properes i coordinades a les necessitats de la ciutadania. La informació, l’atenció i l’assessorament s’ofereix en un espai públic i diferenciat, d’accés directe i gratuït obert a la comunitat, però que garanteix la discreció de l’atenció.

Podeu contactar amb el SAI (Pl. 1 d’Octubre – Edifici El Sucre, 2a planta-Vic) de dilluns a dijous, de 9 a 18 hores, i divendres de 9 a 14 hores. Els telèfons de contacte són 93 702 72 84 / 650 540 732 (també WhatsApp) i a vicdones-siadosona@vic.cat.

Igualtat

Darrera actualització: 18.02.2021 | 13:00