“A cegues no mola” per una festa de qualitat

Dilluns, 7 d’octubre de 2019

Per 8è any consecutiu els municipis de la Mancomunitat La Plana han potenciat unes festes majors de qualitat, amb menys riscos i lliures de sexisme, duent a terme accions del programa ‘A cegues no mola’.

Les accions consten de tres fases: abans de la festa es porten a terme accions de sensibilització i formació  per a gent jove, famílies, entitats, comissions, bars i establiments; durant la festa s’intervé directament fent prevenció i reducció de riscos; i després de la festa es fa la valoració de la intervenció amb els agents implicats.  

S’han realitzat dues formacions per donar més eines i recursos a les persones implicades a l’organització de les festes. “A l’altra banda de la barra” una formació enfocada a la prevenció riscos en moments de festa (consum, civisme, sexisme, seguretat, etc) a Santa Eulàlia de Riuprimer i “Com ser un punt denúncia al birracrucis” a Taradell, centrada més en prevenir violències sexuals i lgtbifòbiques.

Les intervencions in situ amb l’estand “A cegues no mola” d’aquest estiu van començar a la Festa del Sol Creixent als Hostalets de Balenyà el 12 juliol, van seguir 2 i 3 d'agost a la Festa Jove a Tona, el dia 10 d’agost a la Festa Major de Seva, el 22, 23 i 24 d’agost a la Festa Major Jove de Taradell. A les festa major de Santa Eulàlia de Riuprimer i Viladrau també s’hi ha fet intervencions.

L’estand funciona com un punt d’atenció i consulta on oferir informació sobre consums de drogues, atenció a víctimes d’assetjaments sexuals, dispensació gratuïta d’aigua, testos d’alcoholèmia i dispensació de l’estoig Sexy & Safe  per una sexualitat sana i afectiva.

Durant les intervencions s’han distribuït un total de 1326 ampolles d’aigua i realitzar 90 testos d’alcoholèmia, la major part entre les 3 i les 5 de la matinada, amb l’objectiu de comprovar si podien conduir. El 80% dels les persones joves que van fer el test d’alcoholèmia tenen entre 18 i 25 anys.

Les entitats organitzadores, a més, han seguit utilitzant el recurs de  les polseres, que serveixen per identificar els participants majors d’edat i així agilitzar la identificació dels menors a qui no es pot dispensar alcohol. En total es van repartir 4420 polseres.

Com a novetat aquets any es van crear 4 falques contra les agressions sexistes, per reforçar la campanya gràfica, que es van emetre a diversos actes. Aquestes, que es van realitzar gràcies a la col·laboració de Radio Taradell, tenien missatges centrats en la denúncia de les actituds sexistes, violències sexuals o LGTBI fòbiques.

Seguint amb la línia dels últims dos anys, també s’ha comptat amb el circuït contra assetjaments sexuals que s’ha aplicat amb la col·laboració de les entitats organitzadores, la Policia Local i el personal de seguretat per tal de guiar i coordinar la intervenció. 

Per aquest programa es compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, la Direcció General de Joventut i la Direcció general de Drogodependències de la Generalitat de Catalunya. I amb la col·laboració de Mossos d’Esquadra, cossos de seguretat municipals, els ajuntaments i les entitats organitzadores de la Festa Major.

Darrera actualització: 6.11.2019 | 12:10