S’avança gairebé mig any la negociació per reconèixer factors de dedicació que afecten, principalment, al departament de recollida de residus
Aquesta nit el servei de recollida de residus mancomunat tornarà a operar amb normalitat. Sis dies després que l’UGT, un dels tres sindicats amb representació a la Mancomunitat convoqués una vaga general, l’ens i la secció sindical han determinat la retribució que es rebrà en funció de si es treballa a la nit, en caps de setmana, o si es gestionen residus a peu de carrer. La negociació que estava previst començar el mes de setembre, s’ha avançat gairebé mig any, i es quantifica en 68.000 euros que afecten majoritàriament al departament de la recollida de residus.
L’acord ha arribat a primera hora d’aquesta tarda, amb la mediació del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, i dona resposta a la diferenciació entre serveis mancomunats, tot respectant els acords establerts el passat mes de març amb els altres dos sindicats representats a la Manco -Intersindical i Comissions Obreres- i que va fer possible l’aprovació per unanimitat de la Relació de Llocs de Treball (RLT). Una assignatura pendent des de fa anys en l’ens supramunicipal.
Durant la vaga la Mancomunitat ha vetllat per garantir tant el dret a vaga com el de treballar. Per aquest motiu, s’han ofert serveis mínims en tots els serveis essencials que executa la Mancomunitat (recollida de residus, serveis socials bàsics, servei d’intervenció socioeducativa, servei d’atenció telefònica a la ciutadania, servei d’habitatge, servei de tractament de residus, serveis funeraris, i servei tècnic de medi ambient) per mantenir l’activitat d’un 36,7% (43 treballadors i treballadores) del total de la plantilla, formada per 117 persones.
Un cop desconvocada la vaga, els serveis tornaran a estar 100% operatius després que el passat dilluns 22 d’abril, el primer dia laborable amb vaga, l’activitat de la Mancomunitat fos d’un 95,7% amb els serveis mínims totalment coberts. 112 persones van optar per treballar, i 5 del torn de nit de recollida van seguir la vaga.
En els serveis mínims s’hi ha inclòs el servei que es preveia que tingués més alteracions: la recollida de residus en 15 poblacions (Aiguafreda, Balenyà, Collsuspina, El Brull, El Figaró-Montmany, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Sant Miquel de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona, i Viladrau).
En tot moment, s’ha mantingut una comunicació continuada amb representants de l’assemblea dels 13 pobles mancomunats, i totes les alcaldies on s’executa el servei de recollida de residus mancomunat, per fer front a l’episodi excepcional.
Des de la Mancomunitat es vol agrair la comprensió i la corresponsabilitat de la ciutadania i l’equip professional de la Manco que ha fet possible oferir els serveis mancomunats, així com la recollida d’escombraries, durant un episodi excepcional.
La Mancomunitat és un ens públic amb personalitat jurídica pròpia, que està formada per 13 pobles -12 d’Osona i un del Vallès Oriental-.
La cooperació dels pobles mancomunats (Aiguafreda, Balenyà, El Brull, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Sant Miquel de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona i Viladrau) vetlla per l’execució dels serveis públics de cada Ajuntament o EMD amb eficiència i qualitat.
Des de la Mancomunitat també s’executa el servei de recollida d’escombraries porta a porta a Collsuspina (Moianès) i El Figaró-Montmany (Vallès Oriental).