Campanya contra el malbaratament alimentari
El malbaratament alimentari es refereix a aquells aliments segurs i nutritius inicialment destinats al consum humà que acaben llençats a les escombraries.
L’Agència de Residus de la Generalitat quantifica els aliments anualment desaprofitats a Catalunya en 262.471 tones, només provinents de les llars, del comerç al detall i de la restauració. Malbaratar aliments implica un problema econòmic, ambiental i ètic, ja que amb els aliments malbaratats podríem mantenir alimentades 500.000 persones.
La Mancomunitat La Plana està portant a terme un projecte de lluita contra el malbaratament alimentari amb el lema “Amb el menjar no s’hi juga” en el marc del Pla Supramunicipal de Prevenció de Residus municipals de la Mancomunitat La Plana (2019-2022).
Fomentar la conscienciació de la ciutadania envers el malbaratament alimentari
Sensibilitzar i educar sobre aquest greu problema és el primer pas per evitar el malbaratament. Cal recuperar el valor dels aliments i pensar que les restes d’aquests són un recurs molt important.
La campanya té per objectius:
Accions realitzades:
Reduir el malbaratament alimentari en el sector de la restauració
La campanya adreçada als restauradors ha consistit en realitzar visites a diversos restaurants dels municipis mancomunats (document adjunt) per proposar millores per reduir el malbaratament alimentari i així poder aconseguir el distintiu “Zero malbaratament” (document adjunt).
Algunes millores proposades han sigut:
En base a les experiències visitades i les accions que hagin tingut més èxit, s’ha elaborat una Guia contra el malbaratament (consulta document adjunt) on les activitats del sector de l'hostaleria, la restauració i el càtering podran consultar mesures contra el malbaratament alimentari i així obtenir el distintiu “Zero Malbaratament”.
Per últim, s’ha realitzat un vídeo destinat a les activitats de restauració amb petits consells per reduir el malbaratament per part de restauradors de gran renom dels municipis mancomunats.